10 tips voor succesvol werken vanuit huis

0
727
werken vanuit huis

Ik heb onlangs mijn kantoor naar mijn achterkamer verhuist. Het was een combinatie van het inslaan van een nieuwe weg met mijn bedrijf en het feit dat ik al geruime tijd ontevreden was over de werkplek die ik huurde.

De realiteit van thuiswerken kan zijn dat je elektriciteitsrekening omhooggaat, dat je chocolade verslaving toeneemt, dat je onnodig veel tijd doorbrengt met het surfen op het internet en dat je alleen bent wanneer je je maandelijkse paniek aanval krijgt omdat je geen vaste inkomsten hebt.

Ik zag er in eerste instantie erg tegenop, maar nu dat ik alweer een maandje thuiswerk zie ik ook alle voordelen die thuiswerken met zich meebrengt. Je moet je natuurlijk wel aan bepaalde regels houden, anders is al het bovenstaande binnen no time een realiteit. Daarom voor jullie mijn tips voor succesvol thuis werken.

  1. Zit zo mogelijk in een positie, waardoor je overzicht hebt op het kantoor

Het klinkt misschien een beetje zweverig, maar ik heb de afgelopen jaren op veel verschillende manieren en op veel verschillende plekken gewerkt en neem het van mij aan, de meeste rust krijg je wanneer je overzicht hebt over je werkplek. Dit betekent in mijn geval met mijn rug naar de muur, met zicht op de deur. De meeste onrust krijg je, wanneer je met je rug naar de deur toe gaat zitten. Onbewust heb je het gevoel dat je geen controle hebt over de ruimte. Het is denk ik vergelijkbaar met alleen zwemmen in een 25 meter zwembad en het gevoel hebben dat je achtervolgd wordt door een haai, ook al weet je dat dit zeer onwaarschijnlijk is. Je hebt die controle nodig.

  1. Creëer een plekje met dingen die je inspireren.

Of het nu een boekenkast is met boeken waar jij inspiratie uit kunt putten, of een muur met quotes en inspirerende beelden, het maakt niet uit, maar maak een plek waar je tijdens enorme inspiratieloze momenten terecht kunt.

  1. Zorg dat je een schema hebt voor je dag

Schema’s of to-do lijsten zijn essentieel wanneer je voor jezelf werkt. Ik maak altijd een planning van wat ik die week wil bereiken in Asana (onmisbaar programma) en maak elke dag aan het einde van de dag een to-do lijst voor de volgende dag. Zonder schema komt er bij mij weinig uit handen. Ik raak dan verloren in allerlei hele “belangrijke” zaken, zoals een nieuwe aflevering van Luther op Netflix of een verhaal over de beste schoonheidscrèmes op GOOB.

  1. Gebruik de cloud, zodat je altijd flexibel bent

Er zijn dagen dat je misschien niet thuis wilt werken en je verandering van omgeving nodig hebt. Zorg ten alle tijden dat je flexibel bent. Als zelfstandige is één van jouw grote voordelen en sterke kanten dat je flexibel kunt zijn. Door je bestanden te bewaren bij Google drive of in een Dropbox, is de hele wereld jouw kantoor!

  1. Besluit wat je werkuren zijn en hou je hieraan

Natuurlijk is het fantastisch dat jij niet persé om acht uur achter je buro hoeft te zitten, maar vergeet niet dat ook jij uren moet maken om je werk af te krijgen. Bepaal het aantal uur dat je wekelijks wilt werken en verdeel deze over de dagen waarop je werkt. Bepaal nu van hoe laat tot hoe laat je gaat werken en hou je hieraan. Dit kan zijn van negen tot vijf, maar dit kan ook van twaalf tot acht zijn. Kies wat werkt voor jou.

  1. Blijf weg uit de keuken

Stofzuigen, strijken en even snel een afwasje doen zijn vaak welkome afleiders van het werken in een kantoor aan huis. De dingen die je normaal na een dag op kantoor helemaal niet wilt doen, zijn nu ineens aantrekkelijke afleiders tijdens je werkdag. Mijn huis was in de eerste week van mijn kantoor aan huis ineens brandschoon, toen wist ik dat er iets flink fout ging! Dwing jezelf om deze dingen niet tijdens de met jezelf afgesproken werktijden te doen.

  1. Sluit je aan bij een netwerk club of bezoek business gerelateerde evenementen

Bij het werken aan huis zit een nadelige kant en dat is dat je redelijk snel geïsoleerd kunt raken. Het is dan ook aan te raden om af en toe netwerk evenementen of aan jouw branche gerelateerde business evenementen te bezoeken. Op deze manier blijf je niet alleen onder de mensen, maar kun je ook nieuwe klanten vinden of samenwerkingen met andere bedrijven aangaan.

  1. Zorg dat je een spaarpotje hebt voor de mindere tijden

Als zelfstandige heb je soms heel veel werk en dan weer eens iets minder. Met deze stress leer je langzamerhand om te gaan. Zorg in tijden dat het goed gaat dat je geld opzij zet op een spaarrekening. Je hoeft dan niet direct in de stress te schieten als je een periode minder geld hebt.

  1. Rooster tijd in voor zelfontwikkeling

Hoe beter je skills des te meer ben je waard. Zelfstandigen kunnen zich soms zo focussen op het vinden van nieuwe klanten dat ze vergeten tijd vrij te maken voor studie en zelfontwikkeling. Op het gebied van online marketing waarbinnen ik werk gaan de ontwikkelingen zo hard dat ik maandelijks tijd vrij maak om de laatste artikelen en updates te volgen. Onderzoek of er leuke cursussen zijn waar jij iets aan hebt. Het hoeft niet duur te zijn. Udemy is een cursuscentrum waar mensen net als jij en ik hun kennis delen.

  1. Enjoy your freedom

Je bent niet voor niets voor jezelf begonnen. Ben je gek op surfen, trek dan de stekker eruit als de golven in je voordeel zijn. Of ga naar het strand op één van die hele hete zomerdagen. Werk zo veel en efficiënt mogelijk, maar vergeet niet om te genieten van de voordelen van het eigen baas zijn.

Ik hoop dat deze tips je verder helpen. Laat vragen of opmerkingen achter in de comments en volg ons op Facebook voor nieuwe verhalen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here