10 dingen die ik had willen weten voordat ik de marathon liep

0
1177
marathon

Op mijn veertigste verjaardag besloot ik dat ik de marathon ging lopen. Natuurlijk was het een kleine midlife crisis, maar het is dan ook confronterend als je ziet dat je lichaam en gezicht ineens de eerste tekenen van ouderdom beginnen te vertonen. Misschien was het de wil om nog één keer mijn lichaam in topvorm te zien, of misschien wilde ik kijken wat mijn lichaam nog kon op deze leeftijd. Hoe dan ook, ik besloot de marathon te gaan lopen.

Ik liep al jaren, maar ik kwam nooit verder dan ongeveer tien kilometer op zondagochtend. Ik las een paar artikelen, koos een trainingsschema en sprak met een paar mensen die de marathon ook gelopen hadden en besloot daarna om het gewoon te gaan doen. Achteraf had ik wellicht wat meer research kunnen doen, maar hey ik ben altijd meer een doener geweest.

Na 4 uur en 13 minuten kwam ik afgelopen april over de finish. Natuurlijk had ik sneller verwacht (zo ben ik nou eenmaal), maar goed het is wat het is. Nog steeds krijg ik tranen in mijn ogen als ik terugdenk aan de laatste kilometer en het moment dat ik wist dat ik het had gehaald. Je geniet nog maanden na van de marathon, want overal feliciteren mensen je met deze voor veel mensen onmenselijke overwinning. Het geeft een raar gevoel, alsof je nu onderdeel bent van een bepaalde groep: de marathonlopers.

Achteraf ga je pas nadenken. Waarom ben ik niet onder de vier uur binnengekomen? Wat had ik anders kunnen doen? En waarom heeft niemand me dit of dat van tevoren verteld? Misschien ben jij toevallig die persoon die erover nadenkt om de marathon te gaan lopen. Ik heb een aantal tips die je denk ik gaan helpen om het beste mogelijke resultaat te behalen, zonder blessures. Ik ben geen arts of trainer of iets, maar het zijn gewoon een paar hopelijk waardevolle tips van loper tot loper.

Train je beenspieren

Ik heb in de aanloop naar de marathon, met name toen het aantal kilometers toenam, last gehad van blessures. Ik had dit kunnen voorkomen als ik naast het lopen ook krachttraining had gedaan voor mijn bovenbeenspieren. Je maakt nu zo absurd veel gebruik van je beenspieren, dat als deze dit niet aan kunnen ze gaan compenseren en dan loop je risico op blessures. Twee krachttraining per week voor je benen moeten zeker in het begin onderdeel zijn van je training.

Gebruik energy gel na 10KM

Toen mijn afstanden langer werden dan 15 km ontdekte ik dat ik veel moe was en continu verkouden. Ik voelde echt alsof ik teveel vroeg van mijn lichaam. Toen ik vijf weken voor de marathon bij Run 2 Day was in Rotterdam wees een vriend van mij die daar werkt me voor het eerst op energy gel. Ik snap nu nog steeds niet hoe ik dit niet wist. Ik was slecht bezig om te trainen met slechts één boterham in mijn maag. Mijn lichaam kreeg niet wat het nodig had en daarom werd ik futloos en ging mijn weerstand achteruit. Als ik nu langer dan 10 kilometer ga lopen dan stop ik altijd een gel in mijn zak voor onderweg.

Vega is prima

Ik ben nooit een grote vleeseter geweest, maar voor de marathon had ik een jaar geen vlees gegeten. Op aandringen van anderen ben ik weer vlees gaan eten omdat ik het nodig zou hebben. Toen ik er later meer over ging lezen ontdekte ik, dat dit absoluut niet nodig was geweest. Er zijn genoeg topsporters, die er een veganistische levensstijl op nahouden. Wil je er meer over weten kijk dan de documentaire Forks over Knives op Netflix. Wees je er wel  van bewust, dat je bepaald voedsel nodig gaat hebben als je geen vlees eet, dus doe de research, want proteïne ga je sowieso nodig hebben.

Join a club

Alleen lopen is fantastisch vind ik, maar hoe langer de afstanden worden, des te meer voel je de behoefte om af en toe met anderen te lopen. Schrijf je in bij een hardloopclub of vind een groepje waarmee je regelmatig kan gaan lopen. Een groepje of een loopmaatje helpt je om na twintig kilometer door te blijven lopen.

Kinesthetische tape is onmisbaar

Deze tape kun je gewoon kopen bij de Action of bij een sportwinkel en het is wonderbaarlijk hoe goed dit werkt. Het ondersteund bij het lopen en met name bij blessures van de knie, Achilles en schenen helpt het fantastisch.

Begin eerder met lange afstanden

Als je al een loper bent zoals ik en je hebt genoeg tijd genomen voor de voorbereiding, begin dan eerder om de afstanden op te voeren. As je zes maanden voor de marathon al twee keer in de maand tussen de 15 en 20 kilometer loopt dan ga je hier echt baat bij hebben. Ik begon pas drie maanden voor de marathon met boven de 15 kilometer te lopen en toen er blessures tussendoor kwamen, bleek de voorbereidingstijd ineens heel kort.

Het geheim van intervaltraining

Intervaltraining is de manier om je snelheid en je uithoudingsvermogen te vergroten. Ik deed in begin twee keer in de week en later één keer in de week intervaltraining. Ik vond 8 keer 1 km op 13 km per uur met tussenpozen van 2 tot 3 minuten op de loopband erg fijn. Er zijn veel verschillende soorten intervaltrainingen die passen bij het stadium waarin je zit.

Stretch, stretch en stretch

Voor en na het lopen, ’s avonds voor de televisie, stretch, stretch en stretch nog meer stretch. Hardlopen maakt je spieren kort, vooral je hamstrings en je Achillespezen. Zorg dus dat je goed opwarmt en rekt, hierdoor neemt de kans op blessures enorm af. Vooral de bekende hardloop blessure hielspoor kan voorkomen worden door goed te rekken en strekken.

Verwen jezelf met massage

Ik had het geluk, dat ik via via een fantastische drukpunt masseur vond. Daarnaast ging ik regelmatig voor een sportmassage. Je spieren hebben de ontspanning nodig en je zult verbaasd zijn over hoe lekker je loopt in de week na je massage.

Stop niet tijdens de marathon

Ook tijdens de marathon zijn er een paar dingen die je moet weten. STOP NIET! Het kan dat je echt even moet lopen, maar probeer in je ritme te blijven en door te lopen. Wanneer je stopt voel je onmiddellijk dat je benen stijf worden. Ga eventueel snelwandelen, maar stop nooit! Ga ook niet stoppen bij familieleden en vrienden. Waarschuw iedereen vooraf dat je alleen even zwaait, maar dat je niet kan stoppen.

Heb jij de marathon gelopen en heb je ook tips, laat ze dan achter in de comments.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here